Een kasboekje

Een kasboekje wordt gebruikt voor het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Het werd vroeger vooral door ondernemers gebruikt om hun inkomsten en uitgaven bij te houden. Nu word het ook door particulieren voor dezelfde reden gebruikt.

Vaak weten mensen niet hoeveel geld ze uitgeven en waar ze het aan uit geven. De vaste lasten en grote bedragen weten ze wel te benoemen maar de rest. Aan het einde van de maand hebben ze een lege rekening en geen idee hoe dat zo gekomen is. Door gebruik te maken van een kasboekje krijgen ze inzicht in hun uitgaven. Dit doen ze door iedere uitgave in de kasboekje te noteren. Het maakt niet uit hoe klein of hoe groot de uitgave is. Door alles in de kasboekje te noteren is het mogelijk om aan het einde van de maand te zien waar het geld heen is gegaan.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om dit op het internet te doen in een online kasboekje. Het principe blijft hetzelfde maar dan gebeurt het online in plaats van op papier. Het verdelen van de uitgaven in verschillende rubrieken gebeurd dan automatisch. De online kasboekje zal ook vaak zelf de uitgave herkennen en in de juiste rubriek plaatsen.